Vianočná podpora

20. december 2021   |   Katarína Bogáňová
Vianočné perníky

Ako prvý prišiel nápad vianočných perníkov pre našich biznis partnerov. Keďže pocit sociálnej a finančnej zodpovednosti je v našej firme veľmi silný, rozhodli sme sa hľadať malého dodávateľa, ktorý vie ponúknuť vysokú kvalitu a zároveň ho naša objednávka podporí či už v podnikaní alebo činnosti, ktorou si privyrába popri zamestnaní. Kolegyňa Emma odporučila svoju známu, ktorá pečie úžasné, chutné, umelecké, krásne a voňavé perníčky. Je učiteľkou a zo svojho skromného platu sa stará nie len o seba ale aj o svojich rodičov, ktorí majú zdravotné ťažkosti a sú odkázaní na jej pomoc. Preto si popri svojej profesii privyrába svojim koníčkom. Objednali sme si od nej niekoľko desiatok krabíc perníkov. Objednávku vybavila v rekordnom čase a kvalite. Dokonca do každej krabičky pridala jeden perníček s našim logom. Sme radi, že popri obdarovávaní našich klientov sa k nim mohla dostať nielen vôňa, chuť a krása perníkov, ale aj príbeh ženy, ktorá ich s láskou vyrába. Veríme, že sme takto priniesli medzi našich partnerov ducha Vianoc a pomoci.

 
Vianočná pošta pre seniorov

Minulý rok kolegyňa Katarína priniesla nápad zapojiť sa do Vianočnej pošty pre seniorov, ktorú organizuje OZ Pohodovo. Túto iniciatívu v začiatkoch vymyslela učiteľka spolu so svojimi žiakmi, keď premýšľali nad tým, ako potešiť seniorov v sociálnych centrách počas Vianoc. Napadlo im, že seniorom vyrobia a pošlú vianočné pozdravy, lebo vnímali, že to je niečo, čo seniori poznajú a spája sa im s Vianocami. Spätná väzba bola úžasná a veľmi podporná, preto sa o rok neskôr rozhodli rozšíriť túto iniciatívu ďalej a prizvali do nej kohokoľvek, kto prejavil záujem sa pridať. Tento rok prebieha už celkovo piaty a pre nás druhý ročník Vianočnej pošty. Je pre nás potešením, že môžeme vytvoriť pozdravy pre neznámych seniorov s pocitom, že im doprajeme niečo, bez čoho Vianoce pre nich nemajú ten správny charakter. Ručne vyrábaný alebo kúpený, no najmä rukou podpísaný – to je naše heslo. Zapojili sme sa všetci a výsledok stál za to.

 

Vianočné prekvapenie pre deti v Jelke a Žehre

Deti, tie sa na Vianoce tešia asi najviac. Vianoce sú pre ne obdobím prekvapení, kedy sa niektoré ich sny a priania menia na skutočnosť. Sú obdobím, kedy sa čas spomalí, rodičia menej pracujú a rodina je viac spolu. Toto však neplatí pre všetky deti. Je veľa sociálne slabších rodín, v ktorých rodičia nevedia deťom plniť ich sny a priania, ani im pripraviť prekvapenia. Je veľa rodín, ktoré nie sú úplné, alebo rodičia musia pracovať aj počas vianočných sviatkov. Čas strávený s rodinou im nahradiť nevieme, avšak tie materiálne priania do istej miery splniť môžeme. Rozhodli sme sa podporiť OZ SOM TU, ktoré organizuje pomoc rodinám s deťmi vo veku 2-14 rokov. Našou úlohou bolo vyzbierať malé knižky, sladkosti, omaľovánky, kozmetiku, hračky, písacie potreby, ponožky, rukavičky, čiapky, detskú bižutériu a iné drobnosti, ktoré sa zmestia svojím rozmerom do krabice od topánok. Niečo sme nakúpili, iné sme našli doma. Je veľa vecí, hračiek a drobností, ktoré nám len doma zaberajú miesto, avšak niekomu inému by mohli urobiť veľkú radosť. Spolu aj s inými ľuďmi, ktorým záleží práve na deťoch z rómskej komunity v Jelke a Žehre, sa naplnilo takmer 80 krabíc. Tešíme sa, že sme aj my prispeli k radosti a nádeji množstva detí.

Vianočné prekvapenie pre seniorov

Medzi projekty, ktoré sme sa rozhodli tento rok tímovo podporiť prvý krát, patrí aj iniciatíva „Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok“. Cieľom bolo, aby si aj osamelí seniori v centrách sociálnych služieb našli svoj balíček pod vianočným stromčekom. Tento rok prebiehala zbierka krabíc po celom Slovensku a keď kolegyňa Gabika priniesla túto myšlienku, neváhali sme a pridali sme sa. Naplniť krabicu od topánok nie je vôbec náročné a pritom otvorenie takejto krabice môže priniesť naozaj veľkú radosť. Zmestia sa do nej užitočné, chutné i praktické drobnosti, ako sú teplé ponožky, papučky, šály či rukavice, dobrá knižka, krížovky či sudoku, niečo sladké, niečo slané, čajík, medík a pre potešenie niečo malé, ako anjelik alebo kresby od detičiek. Takouto kombináciou vecí sme naplnili 10 krabíc, ktoré kolegyňa Gabika zozbierala a odniesla na zberné miesto. Pocit, že prinášame radosť do života iných je pre nás nenahraditeľný.

Vianočné listy pre deti do Afriky

Najväčším projektom pomoci, do ktorého sa zapájame už niekoľko rokov a to nie len počas Vianoc, je podpora detí v Afrike. Každý člen nášho tímu má „adoptované“ dieťa, pričom Human Dynamic Europe platí deťom mesačné príspevky. Vďaka tomu získajú prístrešok, stravu a najmä vzdelanie. Úlohou nás, členov tímu, je byť s deťmi v kontakte prostredníctvom listov s cieľom ich povzbudzovať a podporovať. A práve Vianoce sú tým časom, kedy píšeme deťom listy a následne netrpezlivo očakávame ich odpovede. Ani tento rok sme túto príležitosť nevynechali. Možno vám napadne: „Čo napísať dieťaťu, ktoré som nikdy nevidel/a?“, „Ako ho povzbudiť?“. Stačí si však uvedomiť, že už len list sám o sebe je pre dieťa dôkazom, že je tu niekto, komu nie je ľahostajné, kto na neho myslí a praje si, aby malo lepší život. Tento fakt samotný je pre deti najväčším povzbudením. Investícia v podobe zmeny života a budúcnosti detí má nevyčísliteľnú hodnotu. Adopcia na diaľku je pre nás najzmysluplnejším benefitom.

 

Vianočné dielničky

V CSS profesora Karola Matulaya sme boli po prvý krát toto leto počas dobrovoľníckeho dňa a bol to pre nás úžasný zážitok. Preto sme centrum oslovili opäť s otázkou, ako by sme ich mohli podporiť pred Vianocami. Poprosili nás o podporu tvorivých dielničiek, ktoré každoročne organizujú pred Vianocami pre zamestnancov a rodičov klientov. Keďže radi rozdávame radosť druhým, dielničky sme podporili nie len finančne, ale aj osobne. Vďačne sme prijali možnosť byť súčasťou tejto milej aktivity a vyslali sme dve naše kolegyne, vyzbrojené negatívnym testom, dezinfekciou a respirátorom, aby vlastnoručne pomohli zamestnancom centra vytvoriť voňavé ikebany, ktoré budú skrášľovať domácnosti zamestnancov, aj klientov centra.

 

 

Obrovská vďaka za každú pomoc teda v prvom rade patrí našim kolegom, ktorí nápady priniesli a tiež tým, ktorí sa rozhodli v nich aj angažovať. Je úžasné, ako každý prispel svojou časťou, aby výsledok mohol byť mimoriadny. Prepájať sa na základe ľudskosti, dobroty a lásky je pravá podstata človeka.